Gebouwen

Landgoed Persijn kent meerdere kenmerkende gebouwen, ieder met een eigen verhaal en historie. Het meest kenmerkende gebouw op het landgoed is uiteraard het landhuis of hoofdgebouw dat door de eclectische bouwstijl een statige uitstraling aan het Landgoed geeft.

Landhuis

Karakteristiek voor Landgoed Persijn is het statige landhuis. Dit monumentale pand is gebouwd in 1879 en heeft een sprekende, eclectische bouwstijl. Kenmerkend is de historische zichtlijn waardoor er een direct uitzicht bestaat vanuit het pand op de Domtoren in Utrecht. De gehele oostgevel van het pand, grenzend aan het open, grote grasveld, heeft een veranda en diende oorspronkelijk als zitgelegenheid voor de familie van Hengst. Het noordelijke deel van deze veranda is bovendien als serre uitgevoerd. Het interieur is in de loop der jaren aan de wensen van de verschillende bewoners aangepast. Het centrale trappenhuis, de ingangshal aan de noordzijde en de kapconstructie zijn wel volledig authentiek gebleven.

Koetshuis

Achter het landhuis ligt het zogenaamde 'Koetshuis'. Dit pand is gebouwd rond dezelfde tijd als het landhuis (1880). De originele invulling van het pand was, zoals de naam uiteraard ook al weggeeft, om paarden te stallen en koetsen op te bergen. Daarnaast was het Koetshuis ook het woonhuis van de koetsier. De koetsier kon op deze manier de voormalige hoofdbewoners van het Landgoed Persijn snel en gemakkelijk ten dienste zijn. Hoewel het gebouw zelf geen monumentale status heeft, is het Koetshuis wel onderdeel van een monumentaal ensemble.

Tuinmanshuis

Waar de koetsier huis had in het Koetshuis, had ook de tuinman van Landgoed Persijn de beschikking over een eigen woning: het Tuinmanshuis. Dit gebouw is omstreeks 1849 gebouwd en heeft uitsluitend een begane grond. Het dak is een zogenaamd 'flauw' zadeldak. In het jaar 2000 is het gebouw vergroot met een gang en een aanbouw. Het exterieur is verder, ondanks de wijziging van de vensters, vrij goed behouden.

Fruitschuur

Waar dit gebouw tegenwoordig als creatief atelier gebruikt wordt, werd het in vroegere tijden gebruikt als opslag voor groenten en fruit. Tegenwoordig wordt de Fruitschuur gebruikt als ontwikkelomgeving: de huidige gebruiker ontwikkelt hier al zijn nieuwe producten.

Kapschuur

Om het beheer goed te kunnen uitvoeren zal er een kapschuur komen waar materieel kan worden gestald. Deze kapschuur zal ook benut worden voor de stalling van voertuigen en fietsen van personeel en bezoekers.

Moestuin en groentekas

Zoals de benaming van de Fruitschuur al suggereert, had groente en fruit een centrale plek op het Landgoed. Zo was er op Persijn onder andere een moestuin en een groentekas te vinden. Net als andere gebouwen en de boomgaard, is ook de moestuin rond de Tweede Wereldoorlog gesloopt. Samen met de moestuin zal ook de groentekas hersteld worden.

Houthakkershut

Voor de begrazing door enkele runderen is een stal met foerage opslag nodig. In combinatie met de stal zal een “houthakkershut” worden gebouwd. Om de openheid en het zicht niet te beperken is deze voorzien in het nieuw aan te leggen lager gelegen hakhoutbosje.

Orangerie

Ook omstreeks 1878 werd op Landgoed Persijn een orangerie gebouwd door architectenbureau Wentink. Het doel achter dit gebouw is om sierplanten die zomers buiten staan, 's winters op te slaan ter bescherming tegen vorst. Kort voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze orangerie gesloopt.

Boomgaard

Een zeer kenmerkend gemis is uiteraard de boomgaard. Deze is omstreeks de Tweede Wereldoorlog tot weideland omgevormd. Onderdeel van de restauratie van Persijn is het terugbrengen van deze boomgaard in originele staat.

Het landhuis van Persijn
Het landhuis
Koetshuis
Het koetshuis
Tuinmanshuis
Het tuinmanshuis
Concepttekening jagershut
Concept Houthakkershut