Herberg 'De rustende Jager'

Aangezien natuur en ecologie voor ons een cruciaal onderdeel zijn van een prettig leef- en werkklimaat, zijn wij vóór de energietransitie. Een zonnepark tussen de A27 en de Wilheminaweg in Maartensdijk kan een goede invulling daarin zijn, mits voldaan wordt aan bepaalde kritische succesfactoren."

Herberg 'De rustende Jager'

De Tolakkerweg (tegenwoordig de Koningin Wilhelminaweg) is al eeuwen een verbindingsweg tussen Utrecht en Hilversum. In het verleden stonden er langs deze handelsweg een aantal herbergen. Reizigers konden er eten, overnachten, paarden laten verzorgen en wagens laten repareren. Ook de lokale bevolking kwam in de herberg voor een glas wijn of bier en een praatje of een nieuwtje uit Utrecht.

Zo ook de herberg ‘Het Jagershuis’, ook bekend als ‘De rustende Jager'. Deze herberg werd in 1749 gebouwd langs het jaagpad van de vaart van Maartensdijk naar Utrecht en werd voornamelijk als rustplaats gebruikt door arbeiders die werkten in de trekvaart.

De jaagpaden en de trekvaart vormden een belangrijke functie in de ontwikkeling van het gebied en haar unieke karakteristieke landschap. Dit waren belangrijke transportaders waarmee producten als turf, melk, boter, kaas etc. naar de stad Utrecht werden vervoerd.

Het historische pand van de herberg ligt op kruising van de Koningin Wilhelminaweg en de Achterweteringsweg en heeft altijd gastvrijheid als uitgangspunt gehad. Waar in vroeger tijden het een herberg was, is het in moderne tijden een restaurant. Uitbaters noemden het pand 'Het Braadspit', 'Bij Hen' en meest recentelijk 'Helden'.

Kortom: sinds de verre geschiedenis geeft dit historisch gebouw een beeldbepalende en gastvrije uitstraling aan Maartensdijk en omgeving. Dankzij deze rijke historie en centrale rol in de ontwikkeling van de omgeving, verdient dit gebouw zonder twijfel de status van monument!

Een McDrive in Maartensdijk?
Helaas hebben wij moeten vernemen dat een ondernemer concrete plannen heeft om de historische herberg te slopen en hier een fastfoodrestaurant te openen. Hiermee zal de unieke historie van dit eeuwenoude pand verloren gaan. De aanblik van een dergelijke grootschalige onderneming bij de entree van Maartensdijk, Westbroek en Achttienhoven heeft een grote negatieve impact op de mooie natuurlijke omgeving en de gemoedelijke sfeer.

Links

 Zeg NEE tegen fastfood Maartensdijk
Petities.nl 


 "College niet blij met komst fastfoodrestaurant"
Biltsche Courant, 29 augustus 2022 


 "Wordt De Rustende Jager gemeentelijk monument?"
De Vierklank, 17 augustus 2022 


 "Meer weerstand tegen bouwplannen hoek Achterweteringseweg"
De Vierklank, 10 augustus 2022 


"Brood, banket en kip domineerden in ‘De rustende jager’"
De Vierklank, 14 juli 2022 


"Binnenkort een Big Mac halen bij de McDrive in Maartensdijk? De buren moeten er niet aan denken."
AD, 14 juli 2022


"Wel of niet een afhaalrestaurant"
De Vierklank, 2 juni 2022
Olieverfschilderij van de kruising Kon. Wilhelminaweg - Achterweteringsweg (Hendrik van der Wilt, 1941) Bron
Bij de aanleg van onze slingervijver is gebruik gemaakt van het zicht op de gevel van de voormalige herberg 'De rustende Jager'.